Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

Bewegen helpt bij lage-rugpijn

Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer mogelijk. 'Gewone’ lage-rugpijn wil zeggen dat er geen aanwijzingen zijn voor een hernia, ziekte, afwijking of beschadiging als oorzaak van de pijn. Gewone lage-rugpijn komt vaak voor en gaat vanzelf over. Hoe lage-rugpijn ontstaat, is niet duidelijk. Mogelijk komt het door overbelasting van de rug of door een verkeerde beweging.

Adviezen
Blijf bewegen en probeer uw dagelijkse bezigheden voort te zetten, ook al hebt u pijn. Pijn laag in de rug bij bewegen betekent niet dat bewegen schadelijk is of dat er een ernstige oorzaak is. Wanneer u zich zorgen maakt over de pijn, heeft u er meer last van en dat kan het herstel vertragen.
Warmte (bijvoorbeeld een kruik) op de pijnlijke plek wordt vaak prettig gevonden. Blijf niet de hele dag in bed, want dan verzwakken uw spieren. Het is dan extra moeilijk om weer in beweging te komen. Probeer uw activiteiten geleidelijk weer op te pakken, ook als de pijn nog niet geheel is verdwenen. Als u dat niet goed lukt, kunnen we u op de praktijk nuttige en praktische aanwijzingen geven. Dan maken we een stappenplan en spreken we af binnen welke termijn u welke activiteiten weer gaat oppakken. Een fysiotherapeut kan u hierbij zo nodig begeleiden.

Medicijnen
Medicijnen of fysiotherapie kunnen het herstel niet versnellen. Pijnstillers helpen wel om te blijven bewegen. Als u pijnstillers voor de rugpijn gebruikt, kunt u die het beste op vaste tijden innemen, ook al heeft u op dat moment even geen pijn. Neem de pijnstillers gedurende een aantal dagen en kijk daarna of u geleidelijk aan weer zonder kunt. Gebruik bij voorkeur paracetamol. Als dat niet helpt, zijn er andere middelen, zoals ibuprofen of diclofenac. Deze laatste twee pijnstillers kunnen bijwerkingen hebben zoals maagpijn en misselijkheid. Medicijnen die de spieren verslappen, hebben geen zin.

Röntgenfoto of scan
Bij lage-rugpijn levert een röntgenfoto of scan geen bruikbare informatie op. Ze kunnen juist verwarring geven omdat eventuele afwijkingen op de foto (die ook bij mensen zonder rugpijn kunnen voorkomen) soms onterecht als oorzaak van de pijn worden gezien.

Hoe gaat het verder?
Lage-rugpijn gaat meestal vanzelf over. De ergste pijn verdwijnt vaak binnen één tot twee weken. Zelfs hardnekkige rugklachten genezen over het algemeen binnen zes weken.

Wanneer contact opnemen?
Neem contact op met de praktijk:
• als u niet zeker weet of het ‘gewone’ lage-rugpijn is;
• als het na enkele dagen niet beter maar juist slechter gaat;
• als de pijn na een week nog steeds hevig is;
• als bewegen na een week nog onvoldoende lukt.
U moet ook bellen als:
• de pijn uitstraalt tot onder de knie;
• de kracht in uw been vermindert;
• het gevoel in uw been vermindert;
• u problemen krijgt met plassen.

Lees voor meer informatie de NHG-Patiëntenbrieven over Lage-rugpijn en Tips bij lage-rugpijn.
Kijk ook eens op www.werkendlichaam.nl.20-07-2008